Svenska Universitetshockeyligan, SUHL, bildades genom en nysatsning inför säsongen 2023/2024 i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet. Men universitetshockey har i olika former funnits i Sverige under en betydligt längre tid. Möjligheten för studenter på svenska universitet och högskolor att fortsätta vara aktiva inom ishockeyn genom UHL har i många år bidragit till otaliga sociala, akademiska och yrkesmässiga fördelar.
“I KTH Royal Blue fann jag vänner för livet, inspiration i form av äldre studenter och möjlighet till föreningsengagemang som skapade väldigt givande erfarenheter inför framtiden”, berättar David Östlin, tidigare spelare och ordförande i KTH:s Ishockeyförening, om sin tid inom universitetshockeyn.
Trots att SUHL bildades inför säsongen 2023-2024 så har universitetshockey i Sverige spelats sedan en tid tillbaka, dock under mer sporadiska och ostrukturerade former. Både Chalmers och Linköping har haft studentlag sedan 40- respektive 80-tal, men det dröjde ända till 2012 innan universitetshockey fick ett uppsving och lag från olika lärosäten började göra upp om titeln som svenska universitetshockeymästare.
Allt startade en frostig kväll i mars 2012 när den första matchen i modern tid mellan två svenska universitetslag spelades. Det var KTH Royal Blue som tog emot Chalmers Blue McRangers i dåvarande Danicahallen på Östermalm IP i Stockholm, efter initiativ från Joachim Ronneback, medgrundare av KTH:s Ishockeyförening. Matchen blev en stor folkfest med en publiksiffra på 453 jublande åskådare och på isen visade hemmalaget ingen nåd. Slutresultatet skrevs till 10-0 och redan här påbörjades KTH:s relativa dominans i universitetshockeysammanhang de kommande åren.
– Det var en otrolig inramning. Jag hade alltid haft stora ambitioner med att få igång universitetshockey i Sverige men där och då var det nog många som insåg potentialen med en sån här liga, berättar Joachim Ronneback.
Säsongen efter anslöt sig nybildade lag från både Lund och Jönköping till initiativet som då formades till den inofficiella ligan Universitets- och Högskoleligan, UHL. Trots ett nytt namn var det däremot inte alltid lätt att organisera matcher i skuggan av mycket större föreningar och ligor. Under lång tid fanns inget direkt spelschema utan matcher bokades med kort framförhållning in mellan lagen själva på istider som ofta blev över under säsongen. Mycket av engagemanget från lagen fick trots allt bra utdelning då intresset att följa matcherna var stort bland studenter och flera matcher hade publiksiffror på över 400 personer.
– Serien har utvecklats över åren från att ha haft några få lag till att inkludera fler. När jag började studera och engagera mig i ligan 2015 var vi KTH, Chalmers, Lund och Jönköping. Något år senare fick vi med oss lag från Växjö och även Karolinska institutet, säger David Östlin som under sin tid i KTH:s Ishockeyförening var en drivande part i att försöka utveckla den svenska universitetshockeyn.
David minns fortfarande sin första match i universitetssammanhang med värme: rivalmötet KTH mot Chalmers inför en fullsatt Danicahall.
– Utbytesstudenter sjöng “Kå-T-Ha” och jublade vid alla tacklingar och skott. Det serverades varm glögg och musik spelades utanför hallen. Underbara minnen.
Några år innan pandemin inleddes även diskussioner med den europeiska satsningen European University Hockey League, EUHL, som har flera före detta NHL-spelare inom organisationen. Upplägget i Europa har på flera sätt varit en närmre förebild att ta efter i det fortsatta arbetet med den svenska satsningen jämfört med t.ex det amerikanska collegesystemet som har helt andra förutsättningar kopplat till ekonomi och historik. David var en av dem som drev samarbetet framåt och var bland annat på plats i Slovakien för att bolla idéer med representanter från andra europeiska länder.
”Idrott är en del av Sverige och ska vara en del av svenska universitet och högskolor.”
David Östlin, alumn KTH
På hemmaplan fortsatte dock UHL att spelas på likt tidigare och det blev inte mindre än fem säsonger för David i KTH. Under den tiden tog laget hem fyra UHL-titlar. KTH kan även stoltsera med att tagit absolut flest titlar genom åren. Hela sex av åtta säsonger fram till pandemiåren vanns av gänget från huvudstaden.
Joachim, som har sett ligan utvecklas steg för steg sedan den där kvällen i mars 2012, har liknande erfarenheter från sina år i ligan fram till 2016.
– Detta var verkligen några av de bästa åren i mitt liv, de roligaste åren inom ishockeyn helt klart. Just det att vi var så många som hade så mycket gemensamt. Det var något nytt med ett hockeylag där alla spelare också studerar och många av mina bästa vänner idag är från denna tid.
Att just KTH mot Chalmers har blivit ett riktigt klassikermöte blir tydligt när även Joachim lyfter fram några specifika minnen som han minns extra väl.
– Jag har många fina minnen. Men för att välja två så var det när jag, född och uppvuxen i Göteborg, spelade mot Chalmers på Östermalms IP och min bror som då pluggade på Chalmers stod i motståndarmålet och jag lyckades sätta en puck den matchen som vi sedan vann. Det andra minnet var bortaresan mot Chalmers under den andra säsongen 2012/2013, när hela laget bodde hemma i mitt barndomshem och vi tog hem UHL-titeln. Efter matchen åkte vi till Chalmers campus, klättrade upp på taket och lyckades hänga upp en KTH-tröja på fasaden över Chalmers guldbriserade emblem. Så vitt jag vet hänger den fortfarande kvar som ett minne på vem som är mesta mästarna i svensk universitetshockey, säger Joachim med glimten i ögat.
Det som de tidiga åren med universitetshockey byggde upp kan ses som stommen i allt som idag görs inom SUHF och SUHL. Att föra samman studenter inom och mellan olika lärosäten, möjliggöra för kombinationer av studier och idrott samt att ge spelare chansen att skapa nya gemenskaper tillsammans, har varit och kommer fortsätta att vara drivkraften hos alla inblandade föreningar.
– Att kombinera idrott med universitets- och högskolestudier tycker jag personligen är en fantastisk sak. Nysatsningen med SUHL skapar kontakter och utbyten mellan lärosäten och individer som annars aldrig skulle uppstå. Ligan adderar också en extra dimension för universitetslagen som annars bara skulle spela i vanliga regionala ligor vilket inte alls är lika roligt och prestigefyllt. Idrott är en del av Sverige och ska vara en del av Sveriges universitet och högskolor, fortsätter David.
Marcus Örtevall, vice ordförande i SUHF, har själv varit delaktig i den svenska universitetshockeyn sedan 2014 och intygar att man inte hade varit i närheten av där man är nu utan engagemanget hos föregångarna.
– Från SUHF:s styrelse vill vi rikta ett stort tack till alla initiativtagare och eldsjälar som jobbat med den tidigare ligan under de senaste tolv åren. Utan er hade ishockeyspelande studenter inte haft samma möjlighet till att fortsätta utöva den sport vi alla brinner för. Det jobb och engagemang samtliga lag, spelare och ledningar tidigare lagt ner har möjliggjort för den universitetshockeyliga vi idag kan fortsätta utveckla.
Och trots att man redan nu tagit stora kliv framåt siktar SUHF hela tiden framåt.
– Den solklara målsättningen är att steg för steg närma oss den fulla potential som finns inom svensk universitetshockey. Den här säsongen har vi lagt mycket fokus på att få allt på banan men till våren fortsätter det långsiktiga arbetet. På sikt är ambitionen att SUHL ska finnas som ett seriöst alternativ för både svenska och internationella hockeyspelare efter gymnasieexamen och på så sätt skapa en plattform där spelarna kan kombinera passionen för sporten med högre utbildning. Vi tror stenhårt på att det här är något som kommer kunna bidra till att man dels mår bra som individ och samtidigt når framgång långsiktigt, både på och utanför isen, avslutar Marcus Örtevall.
Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?
Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen
Under Nyheter kan du även ta del av de senaste nyheterna från SUHF samt lära känna lagen i SUHL på djupet!