28 september 2023

svenska universitetshockeyligan

Svenska Universitetshockeyligan blir en del av Svenska Ishockeyförbundet

I drygt tio år har svenska universitet och högskolor från olika delar av landet tävlat om att ha Sveriges bästa universitetshockeylag. Något som för de flesta hockeyentusiaster har gått helt under radarn. Säsongen 2023/2024 tar dock Svenska Universitetshockeyligan, SUHL, ett stort kliv in i finrummet och införlivas under Svenska Ishockeyförbundets paraply.

Efter många år i skymundan har en längre tids hårt och intensivt arbete tillsammans med både Svenska Ishockeyförbundet och Sveriges Akademiska Idrottsförbund gett resultat. Därmed kan vi nu stolt kan meddela att svensk universitetshockey i form av SUHL äntligen tar plats bland övriga officiella ishockeyligor i Sverige.

>> Läs Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelande här!

Bakom satsningen ligger Svenska Universitetshockeyföreningen, en ideel intresseförening bestående av deltagande spelare och ledare från samtliga lag i SUHL. I styrelsen sitter både nuvarande och före detta spelare som alla har erfarenhet från såväl svensk som internationell ishockey hela vägen från ungdom till junior och senior. Tillsammans samlar de också hundratals matcher på universitets- och högskolenivå under de senaste tio åren, något som gett en plats på första parkett när det kommer till att identifiera vilka utmaningar som ligans fortsatta utveckling står inför.

– Det är fantastiskt att äntligen få presentera den här ligan som vi jobbat med under lång tid och ta svensk universitets- och högskolehockey till nästa nivå. Vi vill också rikta ett stort tack för det stöd vi fått från Svenska Ishockeyförbundet och Sveriges Akademiska Idrottsförbund i den här satsningen, säger Olivér Daoda, ordförande i Svenska Universitetshockeyföreningen.

Den historiska seriepremiären utspelas den 30 september i Göteborg, när Chalmers Blue McRangers möter HKL Make Believes från Linköping. Matchen, som genomförs under Akademiska spelen, är den första av totalt 21 grundseriematcher som kommer spelas i ligan under säsongen.

Säsongen 2023/2024 består SUHL av lag från följande universitet och högskolor:

  • Chalmers Blue McRangers, Göteborg
  • HKL Make Believes, Linköpings Universitet
  • KTH:s Ishockeyförening, Stockholm
  • Uppsala University Hockey
  • Jönköping University Ice Hockey
  • EHVS Lakers, Linnéuniversitetet, Växjö
  • LTH Griparna, Lunds Universitet

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även ta del av de senaste nyheterna från SUHF samt lära känna lagen i SUHL på djupet!