16 november 2023

SUHL
Olivér Daoda släpper pucken för den första matchen i SUHL:s historia. Foto: Adina Ponzio/CFFC.se

En ny era för svensk ishockey - Sveriges första officiella universitetshockeyliga

Från och med säsongen 2023/2024 räknas Svenska Universitetshockeyligan, SUHL, som en officiell nationell liga under Svenska Ishockeyförbundets paraply. En av samarbetspartnerna är Sveriges Akademiska Idrottsförbund som tycker det är inspirerande att se vad drivna studentidrottsföreningar kan uppnå. Den historiska första matchen i SUHL spelades den 30 september i Göteborg mellan Chalmers Blue McRangers och HKL Make Believes från Linköping. 

Det ska bli spännande att se om vi kan öka intresset för svensk universitetshockey ännu mer under vintern”, säger Erik Lilja, en av initiativtagarna bakom Svenska Universitetshockeyföreningen.

I drygt tio år har svenska universitets- och högskolelag från olika delar av landet tävlat om att vara Sveriges bästa universitetshockeylag. Allt började med en match mellan KTH:s Ishockeyförening och Chalmers Blue McRangers inför knappt 500 åskådare i det klassiska tältet på Östermalms IP i Stockholm. Intresset var väckt och fler lag anslöt sig till den inofficiella ligan. Lagen höll kontakt med varandra, bokade istider, skickade inbjudningar och sålde biljetter till sina hängivna supportrar. Under perioder fanns det någon eldsjäl som tog på sig huvudansvaret för samordningen men för det mesta låg allt ansvar på lagen själva.

Till säsongen 2022/2023 hade intresset växt ytterligare och nystartade universitetslag från Uppsala och Växjö hade anslutit sig. Totalt fanns nu sju lag med i leken, utspridda från Uppsala till Lund. Under säsongen spelades 25 matcher men antalet varierade stort mellan lagen. Det var någonting som saknades. 

– Vi såg att engagemanget och intresset fanns men det behövdes någon som tog tag i organiseringen på riktigt. Det var det vi gjorde under hösten 2022, säger Olivér Daoda, en av initiativtagarna och numera ordförande i Svenska Universitetshockeyföreningen.

Intresset var stort för att se säsongspremiären av SUHL. Foto: Adina Ponzio/CFFC.se

Initiativet att skapa en organisation kom från universitetslagen själva och under det konstituerande mötet i december 2022 var en majoritet av lagen representerade. Resultatet blev bildandet av den ideella intresseföreningen Svenska Universitetshockeyföreningen, SUHF. Under nästan ett år arbetades det sedan intensivt med att ta fram ett koncept som skulle bli grunden för den första officiella universitetshockeyligan i Sverige.

I arbetet med att starta upp och lägga grunden för både föreningen och ligan har stödet och samarbetet med Sveriges Akademiska Idrottsförbund, SAIF, varit väldigt värdefullt. 

– Vi på SAIF tycker det är otroligt roligt och inspirerande att se hur drivna studentidrottsföreningar går samman och arbetar mot samt når gemensamma mål, skriver Sveriges Akademiska Idrottsförbund på sin hemsida

När universitetshockey kommer på tal förknippas det ofta med det amerikanska collegesystemet, men en liknande plattform finns även i Europa i form av European University Hockey League. Den satsningen har sina rötter i Slovakien med bl.a. Ľubomír Sekeráš, före detta NHL spelare, bakom. Bildandet av den svenska ligan har därför även inneburit kontakt och möten med EUHL under en lång tid för att få en inblick i hur ett upplägg kan se ut och vilka utmaningar som finns.

Tidigt i processen kunde också dialog med Sveriges Ishockeyförbund initieras, vilket resulterade i att SUHL från och med säsongen 2023/2024 räknas som en officiell nationell liga under Svenska Ishockeyförbundets paraply.  

– Det känns kul och spännande med den här ligan och deras ambition framåt. Kan vi få fler spelare att stanna kvar i sporten, och samtidigt kombinera det med en bra civil utbildning, är det en vinst för alla, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet till swehockey.se.

”Det känns kul och spännande med den här ligan och deras ambition framåt. Kan vi få fler spelare att stanna kvar i sporten, och samtidigt kombinera det med en civil utbildning, är det en vinst för alla”

Magnus Mårtenson, Svenska Ishockeyförbundet

SUHL består säsongen 2023/2024 av sju representationslag från högskolor och universitet i Sverige: Uppsala University Hockey, KTH:s Ishockeyförening (Stockholm), HKL Make Believes (Linköping), Jönköping University Ice Hockey, Chalmers Blue McRangers (Göteborg), EHVS Lakers (Växjö) och LTH Griparna (Lund). Serien kommer att spelas som en enkelserie med tre hemmamatcher och tre bortamatcher för varje lag. Efter grundserien avgör ett slutspel vilket lag som får titeln svenska universitetshockeymästare. 

– Det är fantastiskt att äntligen få presentera den här ligan som vi jobbat med under lång tid och ta svensk universitets- och högskolehockey till nästa nivå. Vi ser en stor potential i detta koncept med universitetshockey i Sverige, säger Olivér Daoda. 

Att ligan är nystartad innebär dock att resurserna både för SUHF och inom de deltagande lagen har en bit kvar för att nå den fulla potentialen.

– Idag är ligan utformad på den nivå som deltagande lag klarar av rent ekonomiskt och logistiskt. Ambitionen är dock att vi ska kunna locka olika aktörer och samarbetspartners som förstår värdet i en svensk universitetshockeyliga och vill vara med på resan framåt steg för steg. Så det ska bli väldigt spännande att se hur ligan och organisationen utvecklas under de kommande åren, fortsätter Olivér Daoda. 

Den historiska matchen blev en jämn och tuff kamp på isen. Foto: Adina Ponzio/CFFC.se

Den historiska första matchen i SUHL spelades den 30 september i Göteborg när det inofficiellt regerande mästarlaget Chalmers Blue McRangers gästades av HKL Make Believes från Linköping. Ett ceremoniellt pucksläpp startade matchen där Olivér Daoda, ordförande i SUHF, fick sällskap ut på isen av Tobias Stenström, Ordförande i Göteborgs Ishockeyförbunds förbundsstyrelse, Therese Wahlström, kommunikatör & föreningeskonsulent på SAIF, samt Erik Lilja, ordförande för Chalmers Blue McRangers tillika en av initiativtagarna bakom SUHF.  

Matchen blev jämn och efter en sen kvittering av HKL Make Believes kunde Linköpingslaget fullborda vändningen i förlängning och ta med sig två poäng hem. Intresset var på topp inför matchen och de som inte var på plats kunde förutom liverapporteringen på stats.swehockey.se även följa den historiska premiären via livestream på Svenskhockey.TV.

– Trots förlusten var det roligt att få starta årets säsong på hemmaplan inför en fantastisk uppslutning på läktaren. Det ska bli riktigt spännande att se om vi kan öka intresset för svensk universitetshockey ännu mer under vintern, avslutar Erik Lilja.

HKL Make Believes kunde fira efter avgörandet i övertid. Foto: Erik Aerts/CFFC.se

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även ta del av de senaste nyheterna från SUHF samt lära känna lagen i SUHL på djupet!