19 november 2024

Marcus Örtevall, Olivér Daoda, Leo Roslund och Erik Lilja var på plats för SUHF:s räkning under Studentidrottsforum och fick ta emot utmärkelsen "Årets förening" tillsammans med en prischeck på 10.000 kr. Foto: Therese Wahlström

SUHF - Årets förening 2024!

Fram tills hösten 2022 var svensk universitetshockey till stor del bara en idé som under ett antal års tid funnits mer eller mindre organiserad bland en grupp hockeyspelande studenter runt om i landet. Knappt två år senare har SUHF tagit steget från idé till att vara en växande organisation som på allvar ger sig in i debatten om att skapa en ny kultur inom svensk universitetsidrott. Som ett resultat av detta arbete kammade SUHF hem priset som “Årets förening” under Studentidrottsforum 2024.

– Det är många som tillsammans bidragit till detta och alla ska känna stolthet, från spelarna och ledarna i lagen till styrelsen och de som hjälper till i olika arbetsgrupper. Detta är ett stort bevis på det engagemang vi lyckats bygga upp och som behövs för att fortsätta utveckla universitetshockeyn i Sverige, säger Erik Lilja, en av initiativtagarna till SUHF.

Den 2-3 november arrangerades Studentidrottsforum i Uppsala av Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF). Förutom en hel del nätverkande och workshops stod forumet också som värdplats för SAIF:s förbundsmöte. Närvarande på plats var även Riksidrottsförbundets (RF) generalsekreterare Stefan Bergh som bland annat gick igenom förslaget till den kommande strategin för svensk idrott fram till år 2035.

Bristen på tillgänglighet är ständigt återkommande

En av forumets huvudfrågor var därför att belysa vilka specifika utmaningar som finns för just studentidrottsföreningar, som underlag för SAIF att ta med till Riksidrottsforum den 8-10 november. Föga förvånande var tillgången till idrottsanläggningar den överlägset största utmaningen bland föreningarna på plats, något som SUHF brottats med regelbundet i och med konkurrensen om istider för de deltagande lagen i SUHL. 

Ordförande Olivér Daoda var en av SUHF:s representanter i Uppsala och har sedan grundandet jobbat med både SAIF och Svenska Ishockeyförbundet för att skapa bättre förutsättningar för universitetslagen kring just tillgången till istider.

– Det var tydligt att tillgång till idrottsanläggningar var den gemensamma utmaningen hos de flesta idrottsföreningarna, inte minst för ishockeyn. Studentidrottsföreningar hamnar dessutom ännu längre ner i prioriteringslistan, trots nyttan dessa föreningar gör för folkhälsan i linje med den svenska idrottsrörelsens långsiktiga strategi. Detta är något som SAIF:s representanter, tillsammans med Stefan Bergh från RF, tog med sig till Riksidrottsforum och det visar tydligt att studentidrottsföreningar och engagerade individer kan vara med och påverka riktningen inom den svenska idrottsrörelsen för de kommande tio åren, även på högsta nivå.

En av flera intresanta och givande diskussioner mellan SUHF och RF:s generalsekreterare Stefan Bergh kring svensk universitetsidrotts framtid. Foto: Therese Wahlström

En ny syn på tävling inom universitetsidrott

Ett annat hett tema som diskuterades under helgen var själva syftet med idrott på svenska universitet och högskolor framöver. Detta är något som blir extra aktuellt med tanke på att SAIF:s långsiktiga strategi, som sträcker sig till och med 2026, ska uppdateras under nästa år. Kopplat till detta var SUHF inbjudna att hålla en egen workshop just kring tävling inom universitetsidrotten, som syftade till att förmedla erfarenheterna från satsningen på SUHL och på så sätt så ett frö om liknande initiativ hos andra föreningsledare. 

– Intresset för att tävla nationellt mellan universiteten finns hos flera idrotter. Vi är inte direkt förvånade, tävling är något som SUHF förespråkar både nationellt och internationellt då vi har sett vilka positiva effekter universitetshockeyn har haft genom åren. Just begreppet tävling har kanske varit lite tabubelagt i svensk idrott, men om man gör på rätt sätt och tillgodoser att ge utrymme för så många som möjligt så skapar det bara mervärde för alla inblandade, det vill säga studenterna, lärosätena och idrottsvärlden i allmänhet. Förhoppningen är att på sikt kunna skapa nationella tävlingssammanhang även i andra idrotter, antingen som SUHL, Akademiska spelen eller på något helt annat sätt, säger Olivér Daoda.

Under Studentidrottsforum höll SUHF en egen workshop kring tävling inom universitetsidrotten och erfarenhetsutbyte från resan som SUHL gjort de senaste två åren. Foto: Therese Wahlström

Debatten bredd vs elit

På SUHF:s agenda inför Studentidrottsforum fanns att på allvar lyfta frågan om varför det idag inte finns ett naturligt alternativ i Sverige för den som vill satsa på en karriär inom både idrott och akademin, likt de möjligheter som ges både på andra sidan Atlanten och i flera av våra europeiska grannländer. I underlaget för RF:s kommande strategi Svensk Idrott 2035 (länk) finns både “Stark elitidrott” och “Bra idrott för alla” med som två av de fyra grundläggande målen som svensk idrott föreslås jobba utifrån. Den plattformen som SUHF under två års tid har jobbat med att etablera har dock inte en självklar plats inom något av dessa områden. Vice ordförande i SUHF, Marcus Örtevall, utvecklar. 

– Jag skulle vilja gå lite utanför boxen och ifrågasätta definitionen av begreppet “elitidrottare”. Vi har så otroligt många ambitiösa och högpresterande studenter inom SUHF som fortfarande tycker att ishockey är det roligaste som finns och har fortsatt spela på seniornivå även efter gymnasieåldern. Hela debatten senaste åren har så ofta handlat om vilken väg som är rätt, elit eller bredd, där “elit” innebär en 100-procentig satsning på idrotten och framtida medaljer medan “bredd” står för att alla ska vara med och att det inte är viktigt med tävling. 

I Sverige har universitetsidrott historiskt sett haft mycket fokus på just bredden och tävlingsdelen har inte prioriterats på samma sätt. Det är det som gör SUHF:s arbete med SUHL och Studentkronorna unikt.

– Det finns såklart ett behov av båda delar och jag är helt för att ge så många barn, unga och vuxna som möjligt rätt förutsättningar att hålla på med idrott i största möjliga utsträckning. Men varför behöver det vara så svartvitt? Borde inte ett land som Sverige kunna ge utrymme för individer att satsa på högre utbildning och samtidigt fortsätta idrotta och tävla på en relativt hög nivå som dessutom engagerar en stor grupp människor? Våra universitetslag ger till exempel möjlighet för engagemang och personlig utveckling även utanför isen, också för icke spelare, i och med att lagen till största del drivs helt ideellt av studenter på respektive lärosäte. Ur ett större perspektiv så går det ju att argumentera för att personer med denna kombination uppfyller “elitkriteriet” på fler plan än någon som spenderar all sin tid inom en idrottsarenas fyra väggar, avslutar Marcus Örtevall.

Ska svensk idrott satsa på elit eller bredd? Kanske finns även det andra alternativ om man utgår från SUHF:s perspektiv och syn på debatten. Foto: Therese Wahlström

Årets förening 2024

Studentidrottsforum avslutades traditionsenligt med en galamiddag där priser för bland annat “Årets eldsjäl” och “Årets kreativa idé” delades ut. Det tyngsta priset kammades dock hem av SUHF som sedan hösten 2022 jobbat dagligen för att skapa en ny kultur inom svensk universitetsidrott. Motiveringen till utmärkelsen, som delades ut av SAIF:s generalsekreterare Anette Löhnn, lät enligt följande:

Årets förening tilldelas SUHF som visat att en stabilt organiserad förening kan samla och engagera många med samma intresse som annars inte hade fortsatt med idrott, underlätta utövandet av sporten genom t.ex ekonomiska villkor och bättre anläggningstider samt skapa intresse hos flera lärosäten.

Erik Lilja, en av initiativtagarna till SUHF, beskriver känslan att få ta emot den prestigefyllda utnämningen bland förbundets 118 medlemsföreningar och en prischeck på 10.000 kr som går direkt tillbaka in i SUHF:s verksamhet.

– Otroligt roligt att få utmärkelsen “Årets förening”. Det betyder mycket för oss som jobbar med detta och lägger ner en massa ideell kraft på att komma så pass långt som vi redan lyckats. Det är många som tillsammans bidragit till detta och alla ska känna stolthet, från spelarna och ledarna i lagen till styrelsen och de som hjälper till i olika arbetsgrupper. Detta är ett stort bevis på det engagemang vi lyckats bygga upp och som behövs för att fortsätta utveckla universitetshockeyn i Sverige.

Stort tack till Sveriges Akademiska Idrottsförbund för ett välorganiserat Studentidrottsforum och för det prestigefyllda erkännandet genom utmärkelsen. Detta är en fin milstolpe för SUHF, men arbetet är inte klart och vi har siktet inställt på att fortsätta skapa vinnare, på och utanför isen!

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även ta del av de senaste nyheterna från SUHF samt lära känna lagen i SUHL på djupet!

Do you want to open stats.swehockey.se in a new window?
Do you want to open SvenskHockey.tv in a new window?
Vill du öppna SvenskHockey.tv i ett nytt fönster?
Vill du öppna stats.swehockey.se i ett nytt fönster?