16 februari 2024

universitetshokceymästare
Inofficiella mästarna från förra säsongen, Chalmers Blue McRangers, åker till Örebro för att försöka ta hem den första titeln i SUHL.
Foto: Casper Lundberg, Lundbergsfoto.com

Nu ska allt avgöras - Vilka blir svenska universitetshockeymästare 2024?

Den första säsongen av SUHL börjar närma sig ett avgörande. Under hösten och vintern har det spelats totalt 21 matcher i grundserien, som inleddes den 29 september 2023 under Akademiska spelen i Göteborg. Efter en rafflande sista omgång av grundserien innehållande både nagelbitande avgöranden och publikrekord laddar de svenska universitetslagen nu upp inför slutspelet i Örebro den 23-24 februari och kampen om att bli svenska universitetshockeymästare.

En dryg vecka före det stundande avgörandet passar vi på att ta tempen på våra lag och lyssna hur de sammanfattar säsongen så här långt.

De två äldsta lagen i serien, Chalmers Blue Mcrangers och HKL Make Believes, fick äran att spela den historiska premiärmatchen i september som bevittnades av representanter från Göteborgs ishockeyförbund, SAIF och SUHF:s styrelse. Själva matchen vann Make Believes efter förlängning och Linköpingslaget har sedan gått genom grundserien obesegrade vilket innebär att man därmed avslutar serien som tabelletta. Laget har nu haft tid på sig efter sista matchen i grundserien att ladda upp inför det stundande slutspelet, då formstarka LTH Griparna står som motståndare i semifinalen.

”Innan säsongen satte vi upp som mål att gå obesegrade genom hela säsongen och slutligen vinna finalen. Det går väl inte att säga annat än att resan varit riktigt bra hittills”

Adrian Larsson, HKL Make Believes

– Innan säsongen satte vi upp som mål att gå obesegrade genom hela grundserien och slutligen vinna finalen. Det går väl inte att säga annat än att resan varit riktigt bra hittills, när vi faktiskt är obesegrade. Vi har fått ihop ett härligt gäng, som presterar lika bra utanför som på isen och nu är siktet inställt på att vinna två raka matcher under slutspelshelgen i Örebro så att vi kan titulera oss som både Sveriges roligaste och bästa universitetshockeylag! säger Adrian Larsson, ordförande i Make Believes.

Håller jublet i sig till lördag eftermiddag för hittils obesegrade HKL Make Believes?
Foto: Erik Aerts/CFFC.se

Vilka motståndare Make Believes skulle ställas mot i semifinalen avgjordes först i den allra sista omgången. Nere i Lund spelades så sent som förra helgen den direkt avgörande matchen mellan LTH Griparna och UU Hockey. Förutsättningarna var klara, vinnande lag skulle knipa den sista semifinalsbiljetten och en jämn match blev det i en fullsatt Lunds ishall. Genom 3-2 vinsten lyckades till slut Griparna säkra fjärdeplatsen i serien och laget laddar nu upp för fullt inför semifinalen där man alltså ställs mot det tuffa motståndet i seriesegraren Make Believes.

– Efter en relativt tung start och en välbehövlig julledighet hade säsongens mål kristalliserats; det behövdes två vinster på hemmaplan mot Jönköping och Uppsala. I lördags stod det klart att vi hade uppnått det målet och säkrat platsen mot Make Believes i semifinalen. Jag tycker att vi i laget har spelat till oss både självsäkerhet och en vinnarinställning som inte fanns i början av säsongen. Vi kämpar hårdare för varandra och spelar på ett sätt som inte leder till de enkla misstag som karakteriserade de inledande matcherna av säsongen, berättar Eskil Olofsson, ordförande LTH Griparna.

”Jag tycker att vi i laget har spelat till oss både självsäkerhet och en vinnarinställning som inte fanns i början av säsongen”

Eskil Olofsson, LTH Griparna

– Inför nästa helgs semifinal gäller det att ta med alla de saker vi har gjort rätt i vårens hemmamatcher och våga utföra dem likadant även om det är seriesegraren vi möter. Förväntningarna ligger på Make Believes och inte på oss, vi känner oss fria att spela en rolig hockeymatch. Blir det vinst i semin blir det vinst i allt. Då rår varken Chalmers eller KTH på oss! avslutar Eskil.

Kapten Olofsson och LTH Griparna åker upp till Örebro och har en svår nöt att knäcka - att släcka Make Believes
segersvit och ta sig till final.

Lite längre norrut i Frölundaborg, Göteborg, spelades samma kväll ett riktigt klassikermöte mellan Chalmers och KTH Hockey. Inför matchen stod de tre översta placeringarna i tabellen på spel, men att lagen var klara för semifinalerna stod klart redan innan. Oavsett förutsättningarna går det inte bortse från att Chalmers skaffat sig momentum inför semifinalen mot just KTH. Göteborgsgänget lyckades nämligen vinna den målrika matchen med 6-5 efter straffar inför en entusiastisk hemmapublik. Utöver en härlig och mentalt viktig vinst inför slutspelet så satte Chalmers även nytt publikrekord(!) i SUHL genom de 645 personer som tagit sig till Frölundaborg denna lördag. 

”Nu blickar vi framåt och taggar upp inför årets än så länge viktigaste match”

Jacob Rehn, Chalmers Blue Mcrangers

Jacob Rehn, vice ordförande och kapten för Chalmers känner dock ingen större press från hemmafansen när han sammanfattar säsongen och blickar fram mot semifinalen.

– Årets grundserie har varit ett riktigt bra och roligt steg för svensk universitetshockey. Alla lag har bjudit upp till bra matcher och varit roliga att möta. Sammanfattat en riktigt bra säsong att bygga vidare på tills nästa år. Men nu blickar vi i Chalmers framåt och taggar upp inför årets än så länge viktigaste match, semifinalen mot KTH. Den lär bli precis som avslutande seriematchen mot dem, riktigt tuff men också rolig och vi ska se till att Chalmers kommer ut som vinnare likt senast, sammanfattar Jacob.

”Chalmers kan räkna med ett riktigt revanschsuget lag som kommer till Örebro”

Jonatan Lidwall, KTH Hockey

Trots förra helgens tunga förlust mot rivalen Chalmers verkar det som KTH redan skrapat av sig förlusten och tar nya krafttag inför slutspelet.

– Årets säsong har varit ett stort lyft från tidigare år och vi är glada över att vara en del av den resan. Det har varit en tajt serie med många bra och jämna matcher. Vi har varit starka på hemmaplan med tre av tre vinster, mycket tack vare ett stort läktarstöd från våra supportrar. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen av ligan och hoppas på att få välkomna samtliga lag i serien till hemmaborgen på Östermalm kommande säsonger. Nu laddar vi om inför slutspelet och Chalmers kan räkna med ett riktigt revanschsuget lag som kommer till Örebro, säger Jonatan Lidwall, ordförande i KTH Hockey.

Chalmers har skaffat sig det mentala övertaget mot KTH inför semifinalen.
Foto: Casper Lundberg, Lundbergfoto.com

Innan säsongen satte SUHF, tillsammans med medlemsföreningarna, ett tydligt mål med första upplagan av SUHL: att genomföra grundserien på ett bra sätt och avsluta säsongen med en slutspelshelg. Efter mycket engagemang från styrelsen samt alla föreningar står man redan i början av februari med en färdigspelad serie och ett stundande historiskt slutspel. Slutspelet tar plats på Trängens IP i Örebro den 23-24 februari, tack vare ett samarbete mellan SUHF och Broncos HC, ett nystartat representationslag från Örebro universitet. 

Utöver de fyra topplagen som kvalificerat sig för semifinalerna kommer även övriga lag få chansen att runda av säsongen med varsin match. Fredag den 23 februari spelas en placeringsmatch mellan lag 5 och 6 i grundserien, UU Hockey och EHVS Lakers. Tabelljumbon JU Hockey Jaguars kommer även de att få ställa sig på isen men då mot ett nytt motstånd i universitetssammanhang, nämligen Broncos HC. Det nystartade universitetslaget visade redan tidigt under säsongen intresse av att ansluta sig till SUHL, vilket kan komma att ske redan till nästa säsong. 

Max Bolund, som är ordförande och en av initiativtagarna till Broncos HC, har under sin tid på Örebro universitet sett att intresset för universitetshockey funnits där. 

– Jag tillsammans med fem andra samlade ihop en styrelse, startade en förening och helt plötsligt hade vi 25 spelare i truppen. Idag har vi ca 40 spelare och har spelat två matcher mot lokala lag i Örebro. Intresset från studenter utanför laget har toppat våra förväntningar, vilket också var ett av våra främsta mål – att stärka gemenskapen på universitetet. Vi är taggade på att få känna på SUHL-motstånd under slutspelshelgen och visa vad vi går för mot JU Hockey. Förhoppningen är att vi säsongen 2024/2025 får chansen att spela i SUHL.

” Vi är taggade på att få känna på SUHL-motstånd under slutspelshelgen och visa vad vi går för”

Max Bolund, Broncos HC

Inom SUHF, som står bakom Svenska Universitetshockeyligan, har man under lång tid planerat för SUHL-slutspelet tillsmamans med bland annat Broncos HC och Sveriges Akademiska Idrottsförbund, SAIF.

– Vi har sedan förra sommaren haft en bra kommunikation med Broncos som visat intresse för att vara med i ligan nästa år. Under säsongen växte också idén fram om att placera slutspelet just i Örebro, då de ansvariga i Broncos hela tiden visade stort intresse och hjälpt oss mycket på vägen. Vi hoppas att detta ska vidga vyerna för universitetshockey även i Örebro och att Broncos ska få en bra start till nästa säsong, då man eventuellt ansluter sig till ligan, förklarar Erik Lilja som varit ansvarig för planeringen av slutspelet från SUHF:s styrelse.

KTH kan förhoppningsvis ta med sig viktiga lärdomar från senaste mötet med Chalmers inför semifinalen.
Foto: Dennis Holmström

Under säsongen har SUHF:s initiativ till universitetshockey i Sverige och satsningen på SUHL uppmärksammats från flera olika håll. Bland annat har det gjorts reportage på två av lärosätena som är representerade i ligan, Linköpings universitet och KTH, vilket är ett kvitto på att SUHL fortsatt sätter avtryck runt om i landet. 

Hugo Klippfors, tävlingsadministratör och medieansvarig i SUHF, sammanfattar intresset så här långt.

– Det är jättekul att vårt arbete får uppmärksamhet från olika håll. Utöver uppmärksammandet från media och lärosätena så har flera nya universitetslag hört av sig till oss och visat intresse. Ett av dem är just Broncos HC som är på god väg att få ansluta sig till SUHF och SUHL inför nästa säsong. Parallellt med arbetet med planeringen av slutspelet har vi också fört diskussioner med studenter från flera andra lärosäten som visat intresse av att starta upp lag och på sikt ansluta till ligan. 

– Vi tar utvecklingen framåt steg för steg men med tanke på hur långt vi kommit bara under den här säsongen ser vi alla möjligheter att göra något riktigt bra inom svensk ishockey kommande år, avslutar Hugo.

Men innan blickarna riktas mot säsongen 2024/2025 ska alltså en slutspelshelg avgöras och de första svenska universitetshockeymästarna ska koras. Samtliga matcher liverapporteras på stats.swehockey.se och streamas på svenskhockey.tv. För den som har vägarna förbi Örebro och vill se det historiska avgörandet på plats finns biljetter att köpa i entrén!

 

Spelschemat för slutspelshelgen:

Fredag 23/2

12:00: Semifinal 1, KTH Hockey – Chalmers Blue McRangers

15:30: Semifinal 2, HKL Make Believes – LTH Griparna

19:00: Placeringsmatch 5-6, Uppsala University Hockey – EHVS Lakers

 

Lördag 24/2

10:30: Uppvisningsmatch, Broncos HC – JU Hockey Jaguars

14:00: Final och efterföljande prisutdelning

 

Plats: Trängens IP, Örebro

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även ta del av de senaste nyheterna från SUHF samt lära känna lagen i SUHL på djupet!