8 mars 2024

Vinnare av Svenska Universitetshockeyligan
Chalmers Blue McRangers jublar efter att guldet säkrades, något som visserligen satt långt inne.
Foto: Jesper Svanberg

Grattis Chalmers - Vinnare av Svenska Universitetshockeyligan 2023/2024

För drygt två veckor sedan tog den första säsongen av SUHL sitt avslut i och med slutspelshelgen på Trängens IP i Örebro. Alla deltagande lag i SUHL den gångna säsongen var på plats för avgörandet tillsammans med nystartade Broncos HC från Örebros universitet. Efter fem intensiva matcher under fredagen och lördagen kunde Chalmers Blue McRangers efter en jämn final mot LTH Griparna till slut spela hem guldet och titulera sig som de första svenska universitetshockeymästarna!

Slutspelshelgens matcher bjöd på en hel del överraskande resultat, i alla fall om man ser till vilka lag som hade bäst utgångsläge från grundserien. Den första semifinalen spelades mellan KTH Hockey (2:a i tabellen) och Chalmers (3:a), en repris från den sista omgången då Chalmers tog emot KTH på hemmaplan i Göteborg och vann efter straffläggning. 

Med den bakgrunden var det nog många som förväntade sig ett tight returmöte på neutral mark samt ett KTH som skulle komma revanschsugna och fullt påkopplade till semifinalen, men matchen fick en helt annan karaktär. Tack vare en sällan skådad effektivitet stod det hela 3-0 till Chalmers i slutet av den första perioden. Efter en mållös andra period slutade den tredje perioden 2-2 och trots ett klart övertag i skottstatistiken (37-25) kom KTH aldrig riktigt nära vilket innebar att Chalmers relativt bekvämt kunde kvalificera sig till final.

kth vs chalmers
Ett stabilt och effektivt Chalmers lyckades återigen manövrera ut KTH i SUHL-slutspelets första semifinal. Foto: Jesper Svanberg

Vilka som skulle bli det andra finallaget avgjordes i semifinal nummer två som spelades direkt efter på fredagen. Favorittippade HKL Make Believes (Linköpings universitet) som tagit sig genom grundserien obesegrade skulle ta sig an LTH Griparna från Lund, ett lag som i sin tur tog sig till slutspelet med nöd och näppe efter en jämn avslutning på grundserien och den direkt avgörande matchen mot UU Hockey (Uppsala) i sista omgången. 

Det fanns därför anledning att tro att det skulle bli en relativt behaglig resa för Make Believes till finalen, något som formstarka Griparna hade stora planer att sätta stopp för. Efter en mållös förstaperiod slutade den andra perioden med en 1-2 ledning till Griparna och i den sista perioden utökades ledningen till 1-3 med ca tio minuter kvar att spela. Make Believes forcerade hela vägen till slutsignalen men fick aldrig den där förlösande reduceringen och därmed var en mindre skräll fullbordad.

make believes vs lth
Favoritskapet för obesegrade HKL Make Believes höll inte hela vägen när man åkte ur slutspelet i semifinalen mot LTH Griparna. Foto: Jesper Svanberg

Innan första dagen av slutspelet kunde stängas skulle ytterligare en match spelas. Det rörde sig då om placeringsmatchen mellan UU Hockey och EHVS Lakers från Linnéuniversitetet i Växjö, 5:a respektive 6:a i grundserien. UU Hockey som kämpade in i det sista av grundserien om en semifinalplats var revanschsugna. Dock var det EHVS som skulle ta ledningen via Anton Johansson strax innan första perioden var färdigspelad. UU Hockey reste sig dock och vände på matchen genom två mål i både andra och tredje perioden vilket resulterade i en säker 4-1 vinst.

uu hockey vs ehvs
Den prestigefyllda femteplatsen spelades tryggt hem till Uppsala efter drabbningen med EHVS Lakers. Foto: Jesper Svanberg

På finaldagen var intresset från den lokala Örebropubliken minst lika stort för matchen som spelades dessförinnan. Örebro universitets alldeles egna lag skulle nämligen spela en historisk match då man tog sig an JU Hockey Jaguars som slutade sist i SUHL:s grundserie. Broncos HC som grundades inför säsongen 23/24 har under året lyckats få igång en fungerande ishockeyförening och intresset har varit stort på lärosätet. Laget har under säsongen endast spelat träningsmatcher mot lokala lag i Örebro området men nu var det alltså dags för Broncos att för första gången spela mot ett universitetslag. 

De 145 personer som hade tagit sig till Trängens ishall fick till sin stora förtjusning se en jämn och underhållande match som tvingades hela vägen till förlängning. Efter en stunds böljande spel i övertiden lyckades Jaguars dock avgöra på en kontring via ett distinkt handledsskott av Edvin Jarmstad. Broncos får därför vänta på sin första vinst i universitetshockeysammanhang, vilket kan bli möjligt redan nästa säsong då man under året fört intensiva dialoger med styrelsen i SUHF och visat intresse för att ansluta sig till ligan.

suhl slutspel 2024
Trots förlusten var uppvisningsmatchen mot JU Hockey Jaguars en nyttig erfarenhet för Broncos HC som siktar på ansluta till SUHL nästa säsong. Foto: Jesper Svanberg

Väl när finalen skulle spelas fick de 212 åskådarna på plats se allt man kan hoppas på när ett nytt mästarlag ska koras. Suget efter att vinna det första officiella SUHL-guldet var stort från båda lagen. I första perioden syntes nerverna och en händelselös period utan utvisningar och mål spelades där Chalmers ändå hade ett visst spelövertag. Tidigt i andra perioden tog Griparna dock ledningen genom Adam Lardner varpå Chalmers kort därefter missade en straff. 

Griparna kunde senare utöka ledningen till 2-0 via Herman Samevik men strax innan periodpaus lyckade Chalmers få in en viktig reduceringspuck genom Karl Fredriksson och ställningen inför sista perioden var 2-1. I tredje perioden såg det länge ut att bli ytterligare en skräll av Griparna, ända tills Karl Fredriksson åter hittade nätet med endast 24 sekunder kvar av ordinarie speltid. 

suhl slutspel 2024
Finalmatchen blev en tight sammandrabbning från första till sista sekund. Foto: Jesper Svanberg

Lika vid full tid och förlängning i tre mot tre stod på schemat. Övertiden spelades dock utan något avgörande mål och de första vinnarna av SUHL skulle utses genom straffar. Första straffskytt för Chalmers, den för dagen stekheta Karl Fredriksson, hittade på ett elegant sätt nätet igen och även Griparna gjorde mål på sin första straff via William Vallin. Efter fyra räddningar började sudden death-straffarna och LTH missade sin, vilket gav Chalmers chansen att avgöra. 

För fjärde gången under finalen lyckas den stora matchvinnaren Karl Fredriksson få in pucken bakom Axel Langenskiöld och smått mirakulöst såg Chalmers Blue McRangers därmed till att ta hem den första SUHL-titeln efter att under stora delar varit illa ute i finalen.

suhl slutspel 2024
LTH Griparna fick jubla mycket under helgen och var endast 24 sekunder ifrån att skrälla hem guldet. Foto: Jesper Svanberg

Erik Lilja, ordförande i Chalmers Hockey kan inte vara annat än nöjd med avslutningen.

– Vi har jobbat hela säsongen för att ha de bästa förutsättningarna inför slutspelet och det lyste verkligen igenom. Fyra femmor som alla bidrog fullt ut och ett bra förberedande arbete sedan senaste matchen gjorde att semifinalen kunde bli en relativt bekväm transportsträcka. Väl i finalen var det mycket vilja som krävdes. Lund kom in starkt och ville mer än oss stora delar av matchen. Vår starka grupp och vetskapen om vad som behövde göras gjorde att vi kunde komma ikapp efter tvåmålsunderläget. Små detaljer kunde till slut avgöra till vår fördel. Otroligt roligt att se alla lagen samlas och få känna på slutspelskänslan som verkligen var närvarande under hela helgen!

suhl slutspel 2024
Stora glädjescener utspelade sig när guldet var säkrat för Chalmers. Foto: Jesper Svanberg

En person som kom nära hettan i finalen och den första semifinalen var huvuddomaren Hampus Söder från Lindesberg.

– Matcherna som jag dömde innehöll mycket fysiskt spel vilket jag uppskattar inom hockeyn. Det märktes tydlig rivalitet mellan vissa lag och även om jag och mina team under helgen höll en hög nivå så anpassade sig alla till spelet vilket glädjer mig. Utöver matcherna så blev jag glatt överraskad hur väl SUHF organiserade hela helgen, det fanns inga problem utan var det minsta fundering över något så pratade vi om det och löste det på bästa sätt. Det märktes inte att det var det första slutspelet i SUHL:s historia utan alla involverade arbetade professionellt. I övrigt jag är väldigt glad, tacksam och stolt att jag fick äran att vara med att bidra under detta evenemang, samt att fått vara med på ett hörn under denna historiska slutspelshelg! förklarar Hampus glatt.

domare suhl slutspel 2024
Det var inte bara spelarna som fick svettas på isen under slutspelet. Foto: Jesper Svanberg

Sammanfattningsvis går den historiskt första SUHL-säsongen till böckerna med en väl genomförd grundserie och ett rafflande slutspel. SUHF:s styrelse riktar ett stort tack till alla deltagade lag och samarbetspartners och låter vice ordförande Marcus Örtevall runda av genom att sammanfatta sina intryck från säsongen.

– Det har varit en otroligt intensiv, ibland krävande men framförallt väldigt givande första säsong av SUHL. När vi startade upp arbetet för drygt ett år sedan var förhoppningen att vi skulle ta svensk universitetshockey till nästa nivå, men att det skulle gå så här fort och att vi skulle stå här idag efter ett historiskt första slutspel trodde nog få av oss var möjligt. Under hela säsongen har vi sett otaliga matcher som avgjorts på övertid, publiksiffror i paritet med de högre divisionerna och nya rivaliteter mellan lärosätena som visar att SUHF och SUHL har något nytt och spännande att bidra med inom svensk ishockey. 

”Den här säsongen visar att SUHF och SUHL har något nytt och spännande att bidra med inom svensk ishockey”

Marcus Örtevall, SUHF

 Och även om det bara gått några dagar sedan röken i Örebro skingrat sig är siktet redan inställt på framtiden.

– Nu är det bara för oss att ta några djupa andetag, njuta en stund av vad vi åstadkommit i år och sedan sätta igång med arbetet inför nästa säsong. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att vi har flera spännande saker på gång. Så stay tuned! avslutar Marcus Örtevall.

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även ta del av de senaste nyheterna från SUHF samt lära känna lagen i SUHL på djupet!