1 December 2023

Uppsala University Hockey
Foto: William Röhl
UU hockey

Fokus: Uppsala University hockey - Nytänkarna på ständig framfart

Resan genom landet fortsätter när vi gör vårt andra nedslag bland lagen i SUHL säsongen 2023/2024. Denna gång tar vi oss till seriens nordligaste lag: Uppsala University Hockey. 

UU-Hockey bildades 2020 av Melwin Martinsson, en av initiativtagarna till SUHF, och gör nu sin tredje säsong. I spelarnas vardag finns dock en betydligt längre historik. Uppsala universitet, som UU-Hockey representerar, är nämligen det äldsta och ett av de största universiteteten i Sverige med ca 50 000 aktiva studenter. Hemmamatcherna i SUHL spelas i Gränby ishallar, en multianläggning som laget bland annat delar med Almtuna IS.

UU-Hockey består av spelare från stora delar av landet, där den bästa meriten bland aktiva spelare är tidigare spel i Division 1. Man har dock inte hunnit rekrytera några nordamerikaner ännu, som bland annat Chalmers har, medger Ludvig Westberg, ordförande i UU-Hockey. Däremot kan föreningen stoltsera med att hittills vara den enda föreningen i SUHL som har en damspelare i truppen, något som förhoppningsvis kan inspirera fler tjejer att börja spela universitetshockey i Sverige.

Spelarna i laget studerar på Uppsala universitet, ett lärosäte som med sina 50 000 studerande ett av de största universiteten i Sverige och dessutom det äldsta universitetet i Norden med rötter så långt tillbaka som till andra halvan av 1400-talet.

Firande efter mål i hemmapremiären mot HKL Make Believes. Foto: William Röhl

UU-Hockey hoppas kunna leverera sin bästa säsong hittills genom att både prestera bättre än tidigare på isen och plocka hem fler poäng tillbaka till den klassiska studentstaden Uppsala. Ryktet om lagets framfart tycks även ha spridit sig på campus och allt fler visar intresse för att bli medlemmar i föreningen. Att ryktet spridit sig syns också, då allt fler kommer och kollar på hemmamatcherna i Gränby ishall. Ludvig Westberg tror absolut att arbetet med SUHL-satsningen kommer kunna ge ännu mer exponering och underlätta i föreningens fortsatta utveckling de kommande åren.

Fun fact: Uppsala universitet är Sveriges äldsta universitet, grundat år 1477, med ca 50 000 aktiva studenter.

Trots den unga åldern finns alltså en gedigen historik i väggarna när laget gör sin tredje säsong.

Föreningen satsar helhjärtat på SUHL och har därmed inte tid för något regionalt spel. Sådant är för ”tryhard”-lagen, uppger Ludvig Westberg med glimten i ögat. Under hemmamatcherna försöker man istället anordna så attraktiva och roliga event som möjligt, helst med lite aktiviteter runtomkring, för att även få andra Uppsalastudenter att inse charmen med universitetshockey. Mellan de rafflande SUHL-matcherna och alla träningspass håller sig spelarna sysselsatta med några av de många andra event som Uppsalas studentliv erbjuder, utöver pluggandet förstås.

Trots föreningens unga ålder har intresset kring studenthockeyn spridit sig på campus. Efter hemmapremiären var önskemålet att få träffa spelarna och diskutera matchen stort. Foto: William Röhl

Tre snabba med ordförande Ludvig Westberg:

Vad är er bästa merit i laget denna säsong?

Spelare med erfarenhet från Division 1.

Vilken är den roligaste bortamatchen?

Alltid kul att se andra liknande studentstäder som exempelvis Lund och Linköping. Men att få hälsa på ”syskonstaden” Lund medför ofta roliga minnen.

Vilka spelar säsongens final?

Tidigt att säga nu, men kollar man på insatserna förra året så ser Chalmers vassa ut.

Trots säsongsrekord i antal utvisningsminuter under matchen kunde både UU-Hockey och HKL Make Believes samlas i mittcirkeln och tacka för en god match efteråt. Foto: William Röhl

Presentation av UU-Hockeys styrelse säsongen 2023/2024: 

Ludvig Westberg, ordförande. Falunfostrad och nytillsatt ordförande som lägger stor vikt på att det ska vara jäkligt kul att spela för UU-Hockey.

Linus Westerberg, vice ordförande. Född och uppvuxen i Gävle. Har varit med i UU-Hockey sedan föreningens  första trevande kliv för ca tre år sedan. 

Tobias Lindqvist, kassör. Från Västerås. Nytillskott i styrelsen som försöker växa intresset för fans runt om campus och få till en bra atmosfär på matcherna.

Elise Lamenoise, sponsoransvarig. Back från SHK:s damlag och inne på sin andra säsong med laget.

Fredrik Tvinghagen, SUHL-ansvarig. Vaxholmsfostrad tvåvägsforward med huvudansvar för dialogen med SUHF:s ledning. Bidrar med hockey, glädje och engagemang för att stålsätta ishockeyn i Uppsalas studentliv. 

Marcus Reimertz, SUHL-ansvarig. Forward från Stockholm med en tidigare säsong för UU-Hockey i bagaget.

Oskar Sandelin, sportsligt ansvarig. Med rötterna i hockeypulserande Leksand. Har varit med sedan starten och jobbar hårt med att fortsätta höja den sportsliga kvalitén som blir högre och högre för varje säsong. 

Sebastian Mendez, marknadsförings- och kommunikationsansvarig. Målvakt med moderklubb IFK Tumba i Stockholm. Har likt Linus och Oskar varit med sedan starten och är otroligt nöjd att se hur klubben fortsätter växa år för år.

 

Så när du tröttnat på att besöka uråldriga kyrkor under resan genom landet, ta chansen att se Uppsalas roligaste gäng göra upp om SUHL-titeln denna säsong. 

Med ett charmigt spel och hunger efter framgång som bara en nystartad förening kan ha lovar vi att du inte blir besviken!

Följ Uppsala university hockey

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även lära känna övriga lag i SUHL samt ta del av de senaste nyheterna från SUHF!