5 januari 2024

LTH Griparna
LTH Griparna efter en skön seger mot Uppsala under föregående säsong.
lth griparna

Fokus: LTH Griparna - skrinnarna med studentstaden i ryggen

Tillbaka i de sydliga delarna av landet gör vi nästa nedslag i en av Sveriges mest ikoniska studentstäder och lär känna LTH Griparna, representationslag för Lunds universitet. 

Griparna, som representerar Sveriges näst äldsta universitet med totalt ca 45 000 studenter fördelat på åtta fakulteter, grundades 2012 och har varit med i leken sedan den svenska universitetshockeyns begynnelse.

LTH Griparna är ett utskott i föreningen Teknologkårens IF på Lunds tekniska högskola där det utöver ishockey bland annat finns utskott inom fotboll, basket, innebandy, squash och simning. Att Lund lockar en stor mängd studenter märks även i Griparnas trupp. Trots att staden är den sydligaste orten som representeras i årets SUHL söker sig studenter hit från hela landet och utöver spelare från Sverige finns det även ett antal utländska spelare både i laget samt styrelsen. 

– Det finns stor potential i Lund för ännu fler utländska spelare i truppen, men olyckligtvis har alla inte kunnat komma till spel på grund av de dyra transferavgifter som krävs för internationella övergångar, något som vi i dagsläget inte har råd med, säger Eskil Olofsson, ordförande i LTH Griparna.

Under Griparnas hemmamatcher i Lunds ishall dyker det allt som oftast upp en stor skara hockeyintresserade studenter, vilket bidrar till att Lunds hemmamatcher brukar vara några av de mest livade i SUHL. Inför hemmapremiären mot Chalmers i november var det hundratals biljetter sålda, vilket innebär en fullsatt Lunds ishall. 

– Vi har lyckats få fram ett starkt supporterfölje som ger oss ovärderligt stöd under våra hemmamatcher med sina klyftiga hejaramsor. Vi hoppas och tror att det kommer att vara liknande tryck under våra två sista hemmamatcher mot Jönköping och Uppsala, fortsätter Eskil.

Under hemmapremiären mot Chalmers i Lunds ishall var det stort intresse bland lundastudenterna, närmare bestämt utsålt.

För att sprida intresset och kunskapen om Griparna säljs alltid biljetter runt om campus varje matchvecka. Likt KTH Hockey har man också anordnat event där studenter kan testa på att åka skridskor genom “skridskodiscon” i Lunds ishall, ett uppskattat event av Teknologkårens IF:s medlemmar och övriga studenter som får möjligheten att testa sina färdigheter på isen. 

Inom laget anordnas även regelbundna aktiviteter för att hela tiden bygga på den starka gemenskapen, allt från julavslutningar till alumnimatcher, som när Griparna nyligen firade tio år och alla alumner bjöds in för att spela en internmatch mot nuvarande gripar. Vilka som gick vinnande ur striden vill Eskil inte gå in på i detalj. Oavsett visas fördelen med att vara delaktig i en SUHL-förening då man får ett brett kontaktnät som både bidrar till gemenskap men även kan vara till stor nytta senare i arbetslivet.

Fun fact: LTH Griparna har varit med sedan starten av svensk universitetshockey 2012

Kanske blir det erfarenheten som tar laget ovanför slutspelsstrecket när grundserien är färdigspelad

Griparna ligger idag på en femteplats i tabellen med fyra poäng i en något haltande serie. Man har lyckats vinna matchen mot EHVS Lakers men de övriga tre matcherna har bjudit på tufft motstånd i form av Chalmers, KTH och Make Believes. Griparna är dock hoppfulla om säsongen då man fortfarande har ambitionen att hamna topp fyra och slutligen spela en final mot Chalmers om man får bestämma själva, något som är fullt möjligt då man redan den 29 januari tar emot jumbon Jönköping på hemmaplan. Efter det avslutas grundserien mot Uppsala som idag ligger på samma poäng som Griparna med en match mindre spelad.

– Resultatmässigt upplever vi i laget att det gått lite knackigt. Vi hade en snöplig förlust i övertid på hemmaplan som vi givetvis är besvikna över. Så vi hoppas kunna leva upp till supportrarnas förväntningar med vinster på hemmaplan i vår. I sista halvan av årets serie tar vi därmed sikte på att vinna samtliga matcher och ta oss till en semifinalplats, avslutar Eskil.

Ordförande Eskil Olofsson under bortamatchen mot KTH tidigare i höst. Foto: Isabella Viksten.

Tre snabba med ordförande Eskil Olofsson:

Vad är er bästa merit i laget denna säsong?

Markus Christensson. För att nämna ett fåtal bedrifter så har han representerat Göteborg i TV-pucken 2013, två SHL-matcher med Frölunda HC samt spelat en säsong i P.A.L Junior Islanders borta i USA.

Vilken är den roligaste bortamatchen?

Bortamatcher mot Uppsala!

Vilka spelar säsongens final?

Vi tror på två av ligans mest klassiska lag, LTH Griparna och Chalmers. 

Griparna är idag inte aktiva i någon regional serie, utan går in helhjärtat för SUHL. Eskil Olofsson som gör sin tredje säsong i LTH Griparna är hoppfull om SUHF:s satsning kring universitetshockeyn i Sverige.

– Vi är övertygade om att den nya satsningen från SUHF kommer sätta en positiv prägel på den kommande utvecklingen för svensk universitetshockey. Sverige, som för övrigt producerar bra produkter för den internationella spelarmarknaden, har hamnat lite på efterkälke vad gäller satsningen på hockey och studier, där USA har lyckats betydligt bättre. Man har däremot kunnat ana ett paradigmskifte i kring mentaliteten i svensk hockey om att kombinera studier även med professionell idrottsutövning. Vi tror starkt på att vi inom tio år kan bedriva en seriös plattform och även hoppas på en expansion, där vi får full representation från Sveriges samtliga högre utbildningar.

Eldsjälarna som tillsammans ansvarar för LTH Griparna och ser till att allt flyter på. Från vänster: Sami Oujlouq, Eskil Olofsson, Linus Högstedt

Presentation av LTH Griparnas styrelse säsongen 2023/2024:

Eskil Olofsson, ordförande. Gör sin tredje säsong i Griparna och läser fjärde året på civilingenjör inom teknisk fysik. Hockeykarriären har gått från Växjö, via Alvesta och slutligen till Lund. Som ordförande är Eskil den som representerar LTH Griparna gentemot övriga utskott i Teknologkårens IF samt SUHF. På isen är den defensiva backens främsta egenskap att slå sarg ut, men då och då blir det också ett par kliv upp i banan, dock inte allt för länge…

Linus Högstedt, reseledare, sponsoransvarig samt OVR-ansvarig. Inleder sin tredje termin på psykologprogrammet till våren och uppvuxen i Oskarshamn har han ett stort hjärta för SHL:s jumbo. Linus har under sina yngre år spelat på hemmaplan för att sedan göra några säsonger under juniortiden i Nässjö HC:s juniorlag samt A-lag. På planen finner vi en kompetent och skridskostark tvåvägsback som efter att ha slagit ett utmärkt förstapass gärna tar sig till bänken för ett snabbt byte.

Sami Oujlouq, hemmamatchansvarig. Huvuduppgifterna innebär att lösa boende till motståndarlag samt ansvara för biljettförsäljning och matchkiosken. Börjar till våren sin femte termin på juristprogrammet och har tidigare spelat juniorhockey i Finland. Eftersom han har erfarenheter från Finlands “Hawaii” (dvs Åland) går det nästan att gissa spelstilen. Fartfylld och underhållande, en powerforward av rang som både kan leverera tunga tacklingar och rappa handledsskott.

 

Ta chansen att hjälpa Griparna avancera i tabellen under säsongens sista matcher med ditt stöd på läktaren i Lunds ishall. 

Stannar du till slutsignalen finns det även goda möjligheter att fortsätta få ta del av vad studentstaden Lund har att erbjuda!

Följ LTH griparna

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även lära känna övriga lag i SUHL samt ta del av de senaste nyheterna från SUHF!