Fjärde stoppet på vår fokusresa görs i huvudstaden. Här finns det många fina ställen att besöka så som Kungsträdgården och Gamla stan, eller varför inte Lejonhallen på Östermalms IP en lördagkväll där KTH Hockey spelar sina hemmamatcher i SUHL.
KTH:s Ishockeyförening grundades 2011 och spelar i både SUHL och regionala Hockeyfyran. Efter några år med lägre placeringar siktar man återigen på att stärka sin position som mesta mästare inom svensk universitetshockey.
Spelarna i KTH Hockey studerar på Kungliga Tekniska Högskolan tillsammans med ca 13 000 andra studenter. En majoritet av spelarna i laget kommer ursprungligen från Stockholmsområdet men truppen innehåller även spelare från övriga Sverige. Dessutom har man under många år lyckats uppnå viss internationell bredd genom en handfull spelare med rötter både i Europa och Nordamerika. På sidan av detta har mediagruppen och tränarstaben lockat till sig fler studenter att vara delaktiga i föreningen även om de inte själva är med på isen, något som starkt bidrar till den breda sammanhållningen inom föreningen.
Sedan 2011 har KTH Hockey stått som inofficiella segrare en majoritet av säsongerna och kan därigenom tituleras som mesta mästare inom svensk universitetshockey. Föreningens förväntningar på nuvarande säsong är att pokalen återigen ska plockas hem till huvudstaden efter några års frånvaro, något som är fullt möjligt då KTH halvvägs in i säsongen ligger strax bakom Make Believes på förstaplatsen i tabellen.
I Lejonhallen (tidigare Danicahallen) på Östermalms IP där KTH spelar sina hemmamatcher fylls läktarna oftast upp till brandgränsen med hockeysugna studenter. Hela 220 personer kom till hallen och hejade fram sitt KTH till en seger mot LTH Griparna i december, en match som Stockholmsgänget vann med övertygande 6-0.
I KTH Hockey, som grundades av initiativtagaren till Universitets- och högskoleligan (UHL), har man sedan starten varit med och sett utvecklingen av svensk universitetshockey på nära håll.
– Bildandet av SUHF och satsningen för att lyfta studenthockeyn i Sverige, har redan på mindre än ett år sen bildandet gett flera positiva effekter. Det finns tydliga tävlingsregler och en mycket bättre struktur samt framåtblickande jämfört med föregående år. Att SUHL har blivit en officiell nationell liga gör att våra supportrar lättare kan följa tabellen och statistiken på Svenska Ishockeyförbundets hemsida och nytt för i år är också att alla matcher går att följa live via svenskhockey.tv. Vi har dessutom redan i år märkt att ligans marknadsföring har haft en effekt på antalet spelare som sökte till vårt lag. Vår trupp har blivit både större och vassare, säger Jonatan Lidwall, ordförande i KTH:s Ishockeyförening.
Fun fact: KTH Hockeys grundare var även initiativtagare och grundare till Universitets- och högskoleligan (UHL)
Med åren har den inofficiella ligan utvecklats till dagens SUHL
Utöver att anordna matcher och träningar för laget är det tydligt att KTH vill sprida ordet om ishockey på campus. Bland annat har man de senaste två åren haft samarbetspubar med sektionen för medieteknik där SUHL och KTH:s hemmamatcher har marknadsförts.
– Vi anordnar även event för internationella studenter under mottagningen varje termin genom något som heter “Learn How to Skate”. Under dessa tillfällen fixar vi istid och utrustning och bjuder in studenter som helt enkelt får testa att åka skridskor med hjälp av spelare från laget. Ett mycket uppskattat event, framförallt av de många internationella studenterna som aldrig stått på is förut, förklarar Jonatan.
Tre snabba med ordförande Jonatan Lidwall:
Vad är er bästa merit i laget denna säsong?
Flera spelare erfarenhet från HockeyAllsvenskan.
Vilken är den roligaste bortamatchen?
Linköping (Make Believes) då vi bott så pass centralt och den lite längre resan som gör att man får den där riktiga raodtripkänslan.
Vilka spelar säsongens final?
KTH och Make Believes. Pokalen ska tillbaka till huvudstaden där den hör hemma!
Presentation av KTH:s Ishockeyförenings styrelse säsongen 2023/2024:
Jonatan Lidwall, ordförande. Brommason på 23 år och inne på sin tredje säsong i KTH Hockey. Leder styrelsens arbete och har det övergripande ansvaret över föreningen. På isen finns ett minst lika stort ledarskap som symboliseras av C:et på bröstet.
Olivér Daoda, vice ordförande. 27-årig doktorand med stort hockeyhjärta som ursprungligen kommer från Ungern. Kommunicerar med ordförande regelbundet för att ge stöd och rådgivning när det behövs och se till att det övriga styrelsearbetet flyter på. Kombinerar sin roll i KTH Hockey med arbetet som ordförande i SUHF.
David Saving, ekonomiansvarig. Trots sina blotta 21 år och studier inom bioteknik har David anförtrotts ekonomiansvaret för föreningen, en roll som har en historik att hållas hårt inom skrået för industriell ekonomi. Håller koll på ekonomin, bokför utgifter och inkomster samt ser till att spelarna och medlemmarna betalar sina avgifter.
Kasper Malm, tränare/sportsligt ansvarig. 23-årig hockeynörd från Piteå. En av få i styrelsen som inte spelar utan lägger fullt fokus på laguttagningar och det speltekniska. Under matcher är rollen att aktivt coacha för att få ut det mesta möjliga av laget.
Lochlan Butler, tränare/sportsligt ansvarig. Lagets överlägset längsta rekrytering hela vägen från Nya Zeeland. 22 år gammal och inne på tredje säsongen. Planerar träningar, väljer ut laget till match och stöttar en del runt om som att ordna transport och sekretariatet inför matcher.
Oskar Lycken, tränare. 23 år från Stockholm och gör sin andra säsong i laget. Spelande tränare och en av tre ansvariga som drillar laget under träningarna och ser till att ställa upp med bästa möjliga formationer inför match.
Isabella Viksten, medieansvarig. Trots uppväxten på Södermalm finns efter 25 år fortfarande en ohälsosam kärlek till MoDo Hockey. Går femte och sista året inom medieteknik och har varit engagerad i KTH Hockey lika länge. Sköter föreningens kommunikation utåt, vilket inkluderar marknadsföring, sociala medier och fotografering.
Lucas Åkerstedt, SUHL-ansvarig. 24 år från Stockholm. Ser till att hemmamatcherna i SUHL blir schyssta event där man kan njuta av bra hockey och gärna ha ett gott snack till.
Markus Palmheden, eventansvarig. 22 år, rötterna i Stockholmsförorten Farsta och gör sin tredje säsong i laget. Ser över lagaktiviteter och evenemang utanför hockeyn. Huvuduppgiften är att öka samhörigheten i laget och förbättra tillvaron
Lucas Sihlén, näringslivsansvarig. Uppväxt på Södermalm och 23 år gammal. Lägger fokus på att hitta sponsorer till laget, en viktig uppgift som främjar idrottande i samband med studier.
Valentin Stabnikov, suppleant. 23 år och gör sin tredje säsong i laget. Rollen som suppleant innebär att vara med i styrelsen som rådgivare/ersättare för ordinarie ledamöter, med fokus främst på ekonomiska och organisatoriska frågor.
Philip Singh, suppleant. Alumn på 27 år som tack vare sina åtta(!) säsonger i KTH Hockey kan stötta styrelsen som rådgivare/ersättare för ordinarie ledamöter med fokus på sportsliga frågor.
Alexander Sander, suppleant. Även om Philip har varit med länge i leken har Alexander fortfarande ett knappt övertag. 28 friska år och ligger på en andraplats i All Time-tabellen med sina 170 matcher i KTH Hockey sedan 2015. Bidrar likt Philip med en bra insikt i föreningens historia kompletterat med spetskunskaper inom media.
Glöm inte att boka in KTH Hockeys nästa hemmamatch i kalendern och gör ett besök på klassisk mark i Stockholms mest centrala ishall.
Har du tur finns även möjligheten att stöta på en och annan alumn under matcherna och få minnesvärda historier om svensk universitetshockeys framväxt!
Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?
Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen
Under Nyheter kan du även lära känna övriga lag i SUHL samt ta del av de senaste nyheterna från SUHF!