2 Februari 2024

JU Hockey Jaguars
Trots motgångarna under säsongen är lagsammanhållningen starkare än någonsin i JU Hockey Jaguars.
JU Hockey Jaguars

Fokus: JU Hockey jaguars - Det erfarna laget i ny kostym

Med tre matcher kvar av grundserien i SUHL riktas fokus på det sista laget att presenteras för säsongen. Det rör sig om JU Hockey Jaguars (tidigare Jönköping University Ice Hockey). Jaguars representerar Jönköping University och är ett utskott i föreningen Jönköping University Sport Association. Lärosätet har idag ca 11 000 studenter fördelat på fyra fakulteter: Ekonomihögskolan, Tekniska högskolan, Hälsohögskolan samt Högskolan för lärande och kommunikation. Hemmamatcherna spelar man i Husqvarna Gardens C-hall.

Jönköping University Hockey grundades 2012 efter att ha kommit i kontakt med de då aktiva lagen från Chalmers, KTH och Lund. Man började då relativt tidigt med att spela inofficiella matcher i UHL mot de andra lagen i Sverige. Fram tills i år har laget alltså gått under namnet JU Hockey, men har från och med nu bytt namn till JU Hockey Jaguars.

 – Tanken bakom detta är för att få en tydligare koppling till föreningen som vi är ett utskott av, Jönköping University Sport Accosiation (JUSA). I JUSA finns även andra sporter såsom innebandy, volleyboll, badminton och basket för att nämna några sporter, förklarar Isak Kenttälä, ordförande i JU Hockey Jaguars.

I ishockeylaget finner man studenter från Sveriges alla hörn men en stor andel av lagets spelare kommer från Jönköping med närliggande orter. I övrigt återfinns studenter från bland annat Stockholm, Göteborg och Dalarna. Jaguars har även en internationell student som är med och tränar med laget men som tyvärr har uteblivit från seriespel på grund av de höga transferkostnader som krävs. 

Tre av styrelsemedlemarna, Hannes Freysvhuss, Isak Kenttälä och Adam Standar, visar upp det nya matchstället.

Årets säsong har dock inte riktigt gått som man förväntade sig. Universitetslaget från Jönköping har inte lyckats få till det och ligger idag på en säkrad sistaplats i tabellen, med en poäng. Jaguars spelade sin sista match i serien förra helgen då man åkte till Lund. Väl på plats blev motståndet för tufft i en match som LTH Griparna ganska enkelt kunde vinna. En match återstår dock för Jaguars under slutspelshelgen då man får chansen att spela en uppvisningsmatch mot nästa säsongs nykomling, Broncos HC från Örebro Universitet.

– Säsongen har gått lite upp och ner. Vi har haft problem med manfall i stort sätt över hela säsongen då många fått förhinder när matcher väl skall spelas. Vi har kämpat och gett allt, men haft problem med målproduktionen och inte riktigt fått spelet att lira över 60 minuter. Som tur är så har vi ett fantastiskt gäng och grym dynamik i gruppen. Så trots de tuffa resultaten har vi alltid hållit huvudet högt och sett det roliga i att få chansen att spela matcher mot de andra lagen och uppleva andra studentstäder. Som säsongsavslutning får vi nu spela en uppvisningsmatch, lite tråkigt då vi såklart hoppats på att slåss om toppplaceringar i serien, men det ska såklart bli kul att se om Örebro kan bjuda upp till dans, fortsätter Isak Kenttälä. 

Fun fact: Sedan förra året spelas alltid en match per säsong i innebandy mot skolans innebandylag 

Vilket ofta resulterar i att hockeylaget inser sina begränsningar utanför isen

Utöver att anordna hemmamatcherna i SUHL så har Jaguars bland annat anordnat och spelat matcher mot skolans innebandylag för att i stort få upp intresset för studentidrotten på campus. Jaguars hjälper även till under JUSA:s andra event som äger rum med jämna mellanrum, bland annat en innebandyturnering förra säsongen, där lag från andra universitet besökte Jönköping och spelade.

Förutom detta brukar laget själva delta i olika idrottsturneringar på skolan. Under förra säsongen deltog man bland annat i en volleybollturnering, som gav laget insikten att is och puck är det man borde fokusera på. 

Tre snabba med ordförande Isak Kenttälä:

Vad är er bästa merit i laget denna säsong?

– Anton Knutsson med en säsong i Hockeyettan.

Vilken är den roligaste bortamatchen?

– Där är det lite svårt att välja, alla våra borta matcher denna säsong (Uppsala, Linköping och Lund) har bjudit till stort på väl arrangerade matcher, boenden och umgänge efteråt.

Vilka spelar säsongens final?

– Make Believes är favorittippade, men KTH kommer nog bjuda upp till dans i finalen.

Trots att säsongen inte riktigt gått som man hade planerat ser laget positivt på året som helhet i och med SUHF:s nysatsning.

– Genom SUHF har vi fått möjligheten till att spela tävlingsmatcher under SIF där framförallt det satta spelschemat har underlättat för planering av säsongen och att alla matcher blir av. Sedan att tillgängligheten för att kolla på matcher live eller digitalt har underlättat publiciteten av lagen och ligan. Vi är väldigt glada över engagemanget och att den svenska universitetshockeyn har fått en mer ordentlig approach till att genomföra sina tävlingar, avslutar Isak Kenttälä.

Jaguars tackar publiken i anrika Husqvarna Garden efter en vinst mot HKL Make Believes förra säsongen.

Presentation av JU Hockey Jaguars styrelse säsongen 2023/2024:

Isak Kenttälä, ordförande. En 23-årig kille från Stockholm som gör sitt sista år på civilekonomprogrammet. Har spelat i föreningen sedan studierna började men tog klivet in i styrelsen under de två senaste säsongerna. Rollen som ordförande innefattar ansvaret för träningar och övergripande för hela föreningen så att allt lirar ordentligt.

Filip Koski Sund, vice ordförande. 22 år från Rönninge som studerar fjärde och sista året på civilekonomprogrammet. Filip är målvakten som har mer speltid som utespelare och brukar mestadels styra från bänken under matcherna (båsdörren). Hjälper till med allt administrativt som Isak inte hinner med.

Hannes Freyschuss, PR- och projektansvarig. 23 år från Vadstena. Studerar sitt andra år till maskiningenjör. Har varit med i laget från studiestart och varit väldigt aktiv redan från början. Sköter framförallt det som syns utåt men hjälper även till med det som behövs. Efter ett uppehåll på många år från hockeyn och finns det lite att önska i spelet, men han är inte blyg för det!

Adam Standar, sponsor- och projektansvarig. 21 år från Bollebygd som läser andra året på ekonomi, International Management. Gör sin andra säsong i laget och sin första i styrelsen. Som sponsor- och projektledare innebär ansvaret bland annat införskaffande och hantering av sponsorer, planering och logistik för lagets alla aktiviteter.

Följ JU Hockey Jaguars

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även lära känna övriga lag i SUHL samt ta del av de senaste nyheterna från SUHF!