26 januari 2024

Make Believes
hkl make believes

Fokus: HKL Make believes - med siktet inställt på titeln

Det sjätte och näst sista laget att komma närmare är den näst äldsta föreningen i SUHL: HKL Make Believes som representerar Linköpings universitet med ungefär 37 000 studenter. Make Believes är relativt nya i universitetshockeysammanhang men grundades redan 1984. Tidigare har man mestadels ägnat sig åt regionalt seriespel i division 4. 

Med en lång och anrik historia som förening går Make Believes in med siktet att bli de första officiella mästarna i svensk universitetshockey. Detta är definitivt inom räckhåll efter att man i lördags spelade sin sista match i grundserien, där den övertygande 15-1 vinsten mot jumbon Jönköping i Stångebro ishall innebar en säkrad topplacering. Säsongen så här långt har alltså gått som på räls för gänget från Linköping. Laget startade säsongen med vinst efter förlängning mot Chalmers, och därefter har man även vunnit alla sina matcher.

– Innan säsongen satte vi upp som mål att gå obesegrade genom hela säsongen och slutligen vinna finalen. Det går väl inte att säga annat än att säsongen har varit riktigt bra hittills, när vi är obesegrade. Vi har fått ihop ett härligt gäng, som presterar lika bra utanför som på isen och nu är siktet inställt på att vinna två raka matcher under slutspelshelgen i Örebro så att vi kan titulera oss som både Sveriges roligaste och bästa universitetshockeylag! säger Adrian Larsson, ordförande i Make Believes. 

Jubel för Make Believes efter Övertidsvinsten mot Chalmers i september, ett jubel som hållit i sig under alla matcher sedan dess. Foto Erik Aerts/CFFC.se

MB grundades redan 1984, vilket gör dem till det näst äldsta laget i SUHL. Det betyder också att 2024 blir ett jubileumsår, då man firar 40 år som förening. Föreningen har sedan starten ägnat sig åt seriespel i division 3 och 4, men sedan säsongen 2022 finns också ett deltagande i SUHL. Nuvarande säsong blir dock den första då det bara blir spel i SUHL, efter att division 4 där Make Belives planerat delta ställdes in på grund av för få lag. Hemmamatcherna spelas i den anrika Stångebro ishall i Linköping, där det under hemmamatcherna brukar dyka upp en del intresserade Linköpingsstudenter. Under hemmapremiären mot LTH Griparna kom det hela 325 personer och hejade fram sitt Make Believes till en stabil seger med 5-1.

I MBs trupp finns det en bred blandning av spelare gällande bakgrund och meriter. De flesta kommer från Stockholm men även olika delar av landet. Den mest meriterade spelare i Make Believes trupp är Tim Ljungkvist, som innan studierna har spelat hela 4 säsonger i Hockeyettan, för Sollentuna och Tyresö.

Fun fact: ”Under coronapandemin 2020 var division 4 Östergötland den ända serien i Sverige som spelades klart. Därmed titulerar vi oss svenska mästare 2020!”

Adrian Larsson, HKL Make Believes

Make Believes lägger stor vikt av att det ska vara kul att vara med i föreningen, något som också framgår i lagets slogan “Sveriges roligaste hockeylag”. Man anordnar likt andra föreningar i serien interna event med laget såsom “MB-golfen” samt den årliga alumnimatchen mot tidigare spelare i föreningen. Utöver det kan man ofta se laget delta på olika event som hålls i studentstaden Linköping, oftast med sina matchtröjor på för att sprida ordet om laget på campus. Det är inte heller bara spelarna som är delaktiga under hemmamatcherna, då även volontärer som inte är medlemmar i föreningen ofta hjälper till med exempelvis att sitta i sekretariatet.

Tre snabba med ordförande Adrian Larsson:

Vad är er bästa merit i laget denna säsong? 

Tim Ljungkvist, 4 säsonger i hockeyettan. 

Vilken är den roligaste bortamatchen? 

Uppsala, mycket folk på matchen, bra uppstyrt med match och aktiviteter efteråt.

Vilka spelar säsongens final? 

HKL Make Believes slår KTH i årets final.

Eftersom att Make Believes inte varit aktiva i svensk universitetshockey i mer än två år har man inte följt utvecklingen på samma sätt som andra föreningar har. Man slår dock fast vid att den nya satsningen bidrar till mycket positivt för studenter runt om i landet.

– En uppstyrd studentliga och erkännande från förbundet ger en mer seriös klang till ligan vilket gör det lättare med marknadsföring och liknande. Möten mot andra universitet skapar också en större rivalitet mellan lagen vilket vi tydligt sett har lett till ett större intresse från andra studenter på Linköpings universitet kring Make Believes och våra matcher. På grund av detta ser vi stor potential för SUHL och tror det kommer leda till att intresset för både ligan och samtliga lag kommer växa enormt de kommande åren, säger Anton Olivestam, SUHL-ansvarig.

En av lagets veteraner, Karl Sillanpä som gör sin fjärde säsong i Make Believes under seriepremiären mot Chalmers. Foto: Adina Ponzio/CFFC.se

Presentation av Make Believes styrelse säsongen 2023/2024:

Adrian Larsson, ordförande. Göteborgskille som studerar sista året på civilekonomprogrammet. Gör sitt tredje och sista år i MB. Ordförande i styrelsen och har övergripande koll på organisationen och ser till så att alla delar lirar. Försöker även bidra på isen, men klagar mest på domarna. 

Karl Sillanpää, vice ordförande. 23 år från Mariestad och pluggar sitt sista år till maskiningenjör. Gör sin fjärde säsong i Make Believes. Är som en hal ål på isen som med bra skridskoteknik och klubbteknik är näst intill omöjligt att ta pucken ifrån. Styrde Make Believes som ordförande förra säsongen men har i år trappat ner till vice ordförande.

Anton Olivestam, SUHL-ansvarig. 24 år från Astrid Lindgrens hemmaplan Vimmerby. Tillhör det mer rutinerade gardet och gör sin femte säsong i Make Believes. Sköter all kontakt som har med SUHL att göra samt ser till att motståndarlag har allt de behöver under hemmamatcherna.

Alexander Liukko, rookie- och eventansvarig. Stockholmskille på 21 år som studerar till civilekonom och gör sin andra säsong i Make Believes. Bidrar på isen främst med ett av sveriges giftigaste dragskott. I styrelsen innebär arbetet att ha ansvaret för rookies samt event utanför ishockeyn.

Arvid Önsten, rookie- och eventansvarig. 23 år från Jönköping, studerar teknisk fysik och gör sin andra säsong i laget. En riktig gubben-i-lådan, en spelare som i vissa stunder kan misstas för Leon Draisaitl på isen. Rattar tillsammans med Liukko ansvaret för rookies och event. 

William Degeryd, ekonomiansvarig. Född och uppvuxen i Järna, några mil utanför Stockholm, som är även moderklubben där största tiden av karriären spenderades. Rollen på planen är lite som Pat Maroon, det vill säga gör inte så mycket men tillhör lag som vinner ändå. I styrelsen å andra sidan är ansvaret det finansiella huvudansvaret med koll på bland annat bokföring, fakturering med mera.

Hampus Konradsen, boknings- och truppansvarig. Värmlandspojk som går andra året på teknisk fysik och gör andra året i Make Believes. Har en nära kontakt med Linköpings kansli, ser till så att befintliga istider är bokade och att övergångar av spelare går som smort. Blir troligtvis kvar ett par år till i Make Believes styrelse.

Oscar Ramsberg, ansvar externa event. 24 år från Göteborg och pluggar sitt sista år till maskiningenjör. Gör sin tredje säsong i Make Believes. På isen är detta en frisk fläkt som tillhör MB:s fruktade checking line. Har ansvar för jobb som MB utför vid sidan av ishockeyn.

Gustav Wränghede, ansvar externa event. 25 år från Stockholm och studerar till ekonom. Tillhör också det äldre gardet då han gör sin femte säsong i MB-tröjan. Axlar tillsammans med Ramsberg ansvaret för jobb i styrelsen.

Fredrik Nääs, webmaster.  23 år från Mora. Går fjärde året på IT-programmet och gör sitt tredje år i laget. Som webmaster ansvarar han för att se till att sociala medier uppdateras och att hemsidan lever vidare.

Filip Pallin, inventeringsansvarig. Kille på 24 år från Värmland. Pluggar fjärde året civilingenjör och är inne på sitt tredje år i Make Belives. Ser till att köpa in nödvändiga saker till föreningen, men håller också ett extra öga på att lagets förråd ser rent och städat ut.

Karl Asklund, senior advisor. 25 år från Vänersborg och pluggar sitt sista år till maskiningenjör. En backgigant på isen som besitter ett av ligans hårdaste slagskott. Gör sin tredje säsong i Make Believes och har rollen som senior advisor i styrelsen.


Missa inte möjligheten se Make Believes förvalta förstaplatsen i tabellen under slutspelet i slutet av februari. 

Under helgen kommer det bevisas varför laget både kan leverera på isen och samtidigt vara Sveriges roligaste hockeylag!

Följ HKL Make Believes

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även lära känna övriga lag i SUHL samt ta del av de senaste nyheterna från SUHF!