15 December 2023

EHVS Lakers
EHVS Lakers jublar efter en vinst mot Chalmers förra säsongen. Foto: EHVS, Promotion
ehvs lakers

Fokus: EHVS Lakers - Nykomlingarna med framtidsambitioner

Det tredje laget att få ögonen på sig i SUHL är ett av de två lag som kommer från hockeylandskapet Småland, närmare bestämt EHVS Lakers från Växjö. EHVS är en av de senast tillkomna deltagarna i SUHL och gör i år sin andra säsong i ligan. Laget grundades 2021 men är formellt ett utskott i föreningen EHVS (Ekonomihögskolans studentförening) som grundades 1994. 

EHVS Lakers representerar Linnéuniversitetet som har ca 40 000 studenter fördelat på campusen i Kalmar och Växjö. Spelarna i laget kommer från Sveriges alla hörn, men den absoluta majoriteten härstammar från Småland. EHVS spelar sina hemmamatcher i Växjö ishall som till vardags är arena för Växjö Lakers i SHL.

Trots sin unga ålder har EHVS lyckats få ihop några tunga meriter i truppen. Det återfinns nämligen spelare som gjort flera SHL-matcher och spelat i Hockeyettan. Utöver det har flera spelare spelat på en hög nivå under juniortiden samt varit över i NAHL (North American Hockey Leauge), något som EHVS själva hoppas ska kunna hjälpa laget att få bättre utdelning resultatmässigt jämfört med förra säsongen.

– Förväntningarna på säsongen är definitivt att vi ska hamna på den övre delen av tabellen, säger Herman Frisk, ordförande i EHVS Lakers.

Herman Frisk, ordförande EHVS Lakers, håller ställningarna i båset under en bortamatch mot Chalmers. Foto: Erik Aerts/CFFC.se

Gemenskapen som skapats i gruppen på den relativt korta tid som föreningen har funnits ses som något som gynnar både spelarna och föreningen.

– SUHF:s satsning ger studenter möjlighet att fortsätta sina hockeykarriärer på tävlingsnivå inom de lärosäten som involveras i ligan, vilket i sin tur ökar intresset för studier hos personer med hockeybakgrund i hela Sverige. Att få vara med i en förening och hjälpa till att driva laget tror jag kommer att vara väldigt nyttigt för studenterna och skapa erfarenheter att ta med in i arbetslivet, fortsätter Herman. 

Fun fact: I EHVS trupp finns meriter från SHL.

Även meriter från hockeyettan, J20 nationell och NAHL, näst högsta juniorligan i USA, finns i truppen.

EHVS vill framför allt lyfta att hela föreningen drivs av studenter, både själva laget och den överliggande studentföreningen. Detta skapar stora möjligheter för medlemmarna att få prova på att ta större ansvarsroller i en större organisation. Även om detta ses som väldigt positivt hoppas EHVS Lakers att i framtiden kunna involvera Linnéuniversitetet som lärosäte ännu mer i satsningen med universitetshockeyn.

För att lyfta intresset och synas för studenterna på skolan anordnar laget i samband med matchveckor olika tävlingar med hjälp från sponsorer. Detta hoppas EHVS ska kunna bidra till mer kunskap om laget men också universitetshockeyn i stort. Utöver detta hittar föreningen självklart på roliga grejer tillsammans på fritiden, det ingår i föreningslivet som student, menar Herman Frisk.

Laget har även lyckats engagera fler studenter som ställer upp kring matcherna och hjälper till som matchfunktionärer. Detta ses som ett stort steg för att få fler engagerade och involvera dem i gemenskapen runt laget. Även EHVS styrelse engagerar sig och hjälper till med exempelvis att sitta i sekretariatet.

Uppställning på blålinjen inför nationalsången. Foto: EHVS, Promotion

Tre snabba med ordförande Herman Frisk:

Vad är er bästa merit i laget denna säsong?

Vår mest meriterade spelare har gjort sex matcher i SHL och tre säsonger i Hockeyettan.

Vilken är den roligaste bortamatchen?

Än så länge är vi i laget enväldiga om att Chalmers är den roligaste bortamatchen. 

Vilka spelar säsongens final? 

Eftersom vi inte tagit så många poäng vi hade hoppats på hittills så verkar det bli ett finalmöte mellan HKL Make Believes och KTH i år, två riktigt starka lag. Förhoppningsvis ser vi EHVS Lakers i en final något av de kommande åren.

EHVS Lakers hämtar andan under matchen mot HKL Make Believes, en jämn drabbning som slutade med uddamålsförlust. Foto: Jesper Nilsson

Presentation av EHVS Lakers styrelse säsongen 2023/2024:

Herman Frisk, ordförande och ekonomiansvarig. En 22-åring fostrad i Västervik, med Västerviks IK som moderklubb. När han inte lägger tid på allt mellan himmel och jord inom lagets utveckling och planering, så studerar han till civilekonom.

Lukas Johansson, vice ordförande med sponsoransvar. Född och uppvuxen i Linköping. 23 år och studerar enterprice and business development. Förutom att vara först i den interna poängligan hittills så knyter han även viktiga kontakter med potentiella sponsorer.

Anton Johansson, vice ordförande och SUHL-ansvarig. Uppvuxen i Hedemora och har ett stort hjärta för Leksands IF. Han är 22 år och studerar coaching and sports management. Anton var även en bidragande faktor till att laget grundades tillsammans med andra drivna studenter.

Nils Fälth, SAIF-ansvarig. Nils är 23 år och studerar coaching and sports management. Spelar just nu division 3 hockey med Diö men engagerar sig ändå i styrelsen. Likaså som Anton är Nils också en bidragande faktor till grundandet av laget.

Malcolm Holst, bokningsansvarig. Malcolm är i grund och botten från Växjö, med Växjö Lakers som moderklubb och är förvånansvärt den enda spelaren därifrån. Han är med sina 21 år den yngsta styrelsemedlemmen och studerar på marknadsföringsprogrammet.

Robin Fogelberg, hemmamatch/evenemangsansvarig och OVR-ansvarig. Från Jönköping, uppvuxen i HV71:s organisation som både målvakt och utespelare och naturligtvis en supporter för laget än idag. Robin är 23 år och studerar till civilekonom.

Fredrik Wass, hemmamatch/evenemangsansvarig. Fredrik är från Linköping och är den enda i lagets styrelse som inte spelar hockey, utan står uppställd som coach med en inte allt för stor hockeybakgrund. Han gör i år sin andra säsong som lagets coach, är 23 år, samt studerar inom HR/personal- och arbetsliv.

Sebastian Tigerhielm, marknadsföringsansvarig. Sebbe är 23 år och uppväxt i Stockholm, med hockeybakgrund från en rad olika stockholmsklubbar. Han studerar på marknadsföringsprogrammet och är därför perfekt för rollen som marknadsföringsansvarig.

Följ EHVS Lakers

Är du intresserad av att veta mer om SUHL eller få information om hur du kan vara med i den fortsatta utvecklingen av svensk universitetshockey?

Hör av dig till info@studenthockey.se eller ta kontakt direkt med någon av styrelsemedlemmarna i Svenska Universitetshockeyföreningen

Under Nyheter kan du även lära känna övriga lag i SUHL samt ta del av de senaste nyheterna från SUHF!